2011. január 27., csütörtök

Kávéhabos trüffeltorta Dolce Vita születésnapjára


Dolce Vita 4. születésnapjára készítettem ezt a kávéhabos trüffeltortát. Ihletője Auguszt Elemér 80. születésnapjára, fia által megálmodott E80 torta volt.

Hozzávalók:

Csokis piskótához:

100 g puha vaj/margarin
100 g kristálycukor
100 g finomliszt
20 g kakaópor
75 ml tejföl
1 tk sütőpor
1 tk vaníliakivonat
1 db tojás

Trüffelhez:

300 g étcsokoládé
300 g tejszín
100 g vaj

Kávéhabhoz:

500 ml habtejszín
3 ek nescafé
5 ek porcukor
3 ek kávélikőr
3 lap zselatin

Plusz 30-40 dkg félszeres marcipán, kakaópor a szóráshoz


Elkészítés:


Előző este elkészítjük a trüffelkrémet. A tejszínt, a csokit és a vajat addig melegítjük, míg teljesen egyneműek lesznek. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a csokis piskóta  minden hozzávalóját egy késes betétű robotgépbe tesszük, ami pár másodperc alatt készre keveri a tésztát. A kész masszát egy 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 165 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha kész, rácson hagyjuk kihülni.
A marcipánt két részre osztjuk, mind a kettőt 22 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk.
Az előző este készített trüffelt robotgéppel felhabosítjuk.
A kihült piskótára egy réteg marcipánt teszünk, majd a habos trüffelkrémet egyenletesen rásimítjuk, amire egy újabb marcipán réteg kerül.
A kávéhabhoz a zselatint hidegvízbe beáztatjuk. A porcukrot, a kávét fél deci vízzel felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a kávélikőrt és végül elkerverjük benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hűlni hagyjuk, miközben a tejszínt kemény habbá verjük. Ezt követően a tejszínhabot óvatosan összedolgozzuk a zselatinos kávéval. A kész habot a második réteg marcipánra simítjuk.
A tortát 6 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kakaóport szitálunk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése